Η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Τεχνολογίες Ήχου και Μουσικής» προσκαλεί τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της ακόλουθης διπλωματικής εργασίας.
«Στερεοφωνικό Σύστημα Διάδρασης Διεγειρόμενο από Κρουστικούς Ήχους»
Μεταπτυχιακός Φοιτητής: Κάππης Αχιλλέας
Τριμελής επιτροπή εξέτασης: Ν. Στεφανάκης (επιβλέπων), Χρυσούλα Αλεξανδράκη και Στέλλα Πασχαλλίδου
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά* μέσω ePresence
Ημέρα/Ώρα: Τρίτη 12/04, 14.00
* Όσοι δεν έχετε λάβει διαδικτυακή πρόσκληση και επιθυμείτε να παρακολουθήστε την παρουσίαση, παρακαλείστε να ενημερώσετε με email τον κ. Αντώνη Παπαλεξάκη (papalex@hmu.gr) το αργότερο έως τη Τρίτη 12 Απριλίου στις 13.00.
Περίληψη διπλωματικής εργασίας:
Η διάδραση ανθρώπου-μηχανής αποτελεί ένα ενεργό πεδίο έρευνας με εφαρμογές στα βιντεοπαιχνίδια, τα «έξυπνα σπίτια» και την μουσική εκτέλεση. Από τους τρόπους που είναι διαθέσιμοι για την διάδραση με τον υπολογιστή, ο ήχος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η ευκολία χρήσης και η χαμηλή πολυπλοκότητα σε σχέση με τα δεδομένα και την υλική υποδομή είναι μερικά από τα δυνατά σημεία της χρήσης ήχου σε τέτοιες εφαρμογές. Η διάδραση μέσω ήχου επιτρέπει απτή και άυλη διάδραση με την χρήση πλήθους ηλεκτροακουστικών μετατροπέων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιου είδους συστήματα.
Συνήθως, τα διαδραστικά συστήματα με βάση των ήχο αξιοποιούν μεθόδους μηχανικής μάθησης για την αναγνώριση των χειρονομιών του χρήστη, οι οποίες συνοδεύονται από τη απαίτηση εκπαίδευσης του συστήματος πριν από τη χρήση. Σε αυτή την διπλωματική εργασία, το πρόβλημα της ηχητικής διάδρασης εξετάζεται από την σκοπιά ενός συστήματος δύο μικροφώνων το οποίο δεν χρειάζεται εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε και δοκιμάστηκε ένα σύστημα αποτελούμενο από έναν ανιχνευτή ενέργειας και έναν εκτιμητή διαφοράς χρόνου άφιξης ανάμεσα στα δύο μικρόφωνα, θεωρώντας πως ο χρήστης θα χρησιμοποιήσει κρουστικούς ήχους σαν μέσο διέγερσης. Παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο για διάφορους ενεργειακούς ανιχνευτές και εκτιμητές διαφοράς χρόνου άφιξης καθώς και αποτελέσματα προσομοιώσεων και πραγματικών μετρήσεων όπως αυτά προέκυψαν για διάφορες συνθήκες θορύβου και διατάξεις μικροφώνων. Με βάση κάποιες από αυτές τις τεχνικές υλοποιήθηκε εν τέλει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διάδρασης για την επίδειξη ελέγχου ενός ψηφιακού μουσικού οργάνου, με πολύ καλά αποτελέσματα στο τεχνικό κομμάτι.