Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Μέλη Δ.Ε.Π.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Νεκτάριος Παπαδογιάννης

Ο Δρ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Κυματική Φυσική με έμφαση στην Κυματική Ακουστική & Κυματική Οπτική». Αποφοίτησε με τον δεύτερο βαθμό στο έτος του από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1990. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη Φυσική το 1992 και αναγορεύτηκε διδάκτορας Πειραματικής Φυσικής το 1996 από το ίδιο Τμήμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bernard Lyon I και το ΙΤΕ. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΕΛΜΕΠΑ.

τηλ. 28310-21904

email: npapadogiannis@hmu.gr

Scopus Author ID: 7003293354

Web of Science ResearcherID: ABH-1760-2020

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Ηλίας Ποταμίτης

Ο Δρ Ποταμίτης Ι. είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχανικός υπολογιστών (Dipl.Eng-PhD) και η κύρια ερευνητική του περιοχή είναι η επεξεργασία σήματος και η αναγνώριση προτύπων με έμφαση στα μονοδιάστατα σήματα (π.χ. ήχος, ηχογραφήσεις δονήσεων). Η επιστημονική του προοπτική είναι προσανατολισμένη στον αναδυόμενο τομέα της ψηφιακής γεωργίας και στις ευκαιρίες που δημιουργεί για την εφαρμογή της επιστήμης έντασης δεδομένων. Οι τρέχοντες τομείς ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν την αυτόματη παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) και εφαρμογές βαθιάς μάθησης ενσωματωμένες σε συστήματα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Η συνεχιζόμενη έρευνά του επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της επιτήρησης εντόμων και πτηνών (υλικού και λογισμικού) σε παγκόσμια κλίμακα.

τηλ. 28310-21911

ώρες γραφείου: Πέμπτη 14:00 – 17:00

email: potamitis@hmu.gr

Scopus Author ID: 6603939972

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Ευθύμιος Μπακαρέζος

Ηλεκτρονικές και Οπτοηλεκτρονικές Διατάξεις Ανίχνευσης Κίνησης και Δονήσεων

τηλ. 28310-21908

ώρες γραφείου: Τρίτη 13.00-15.00 & Τετάρτη 13.00-15.00

email: bakarezos@hmu.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

| ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΣΜΟΤ

Βασίλειος Δημητρίου

Ο Δρ. Βασίλης Δημητρίου είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Πεπερασμένα Στοιχεία σε Μηχανολογικές και Οπτοακουστικές Εφαρμογές». Είναι Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διπλωματούχος Μεταπτυχιακός και Διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου ελέγχου. Είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του ΜΤΑ και Διευθυντής του ΠΜΣ, εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής Ερευνών ΕΛΜΕΠΑ και της Τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Lasers του ΕΛΜΕΠΑ.

τηλ. 28310-21924

ώρες γραφείου: Τρίτη 13:00 – 15:00

email: dimvasi@hmu.gr

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Κατερίνα Τζεδάκη

Η Δρ. Τζεδάκη Αικατερίνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο “Ηλεκτροακουστική Μουσική Σύνθεση”. Έλαβε το ΜΑ στην Σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής τo 2002 (Πανεπιστήμιο City, Λονδίνο) και το Ph.D στην Σύνεθση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής το 2012 (De Montofort University, Αγγλία). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν: Σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής, Έρευνα και Σύνθεση Ηχοτοπίων, Ακουστική Οικολογία, Ηχητικός Σχεδιασμός, Ηλεκτρονικά Μουσικά Όργανα, Θέματα Μουσικής Πράξης και Διάδρασης. Η μουσική της έχει παρουσιαστεί σε πολλά Ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας.

τηλ. 28310-21920

ώρες γραφείου: Τετάρτη 16:00-18:00

email: tzed@hmu.gr

προσωπική ιστοσελίδα: www.ktzedaki.net

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

| ΑΝTIΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Μάξιμος Καλιακάτσος-Παπακώστας

Ο Δρ. Μάξιμος Καλιακάτσος-Παπακώστας απέκτησε διδακτορικό στην Εφαρμογή Μεθόδων Υπολογιστικής Νοημοσύνης στη Μουσική από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Υπολογιστικά Μαθηματικά και πτυχίο Μαθηματικού από το ίδιο Τμήμα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη σύνδεση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης με μεθόδους των γνωσιακών επιστημών μέσα από τη μουσική. Έχει εμπειρία συμμετοχής και συντονισμού σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα, καθώς και σε ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών ήχου και μουσικής. Είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ.

τηλ. 28310-21926 & 21901

ώρες γραφείου: Τετάρτη: 14:00-16:00

email: maximoskp@hmu.gr

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Σπύρος Κουζούπης

Ο Σπυρίδων Κουζούπης είναι Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο «Εφαρμογές στα Έργα και στην Μετρονομία της Ακουστικής». Έλαβε το Πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι κάτοχος δύο Master: M.S., Physics, (1985), Case Western Reserve University, (USA) και M.Eng. in Acoustics, Pennsylvania State University, (USA), ενώ είναι διδάκτωρ του Τομέα Φυσικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

τηλ. 28310-21910

ώρες γραφείου: Πέμπτη 10-11 και 17-18

email: skouzo@hmu.gr

ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Χρυσούλα Αλεξανδράκη

Η Δρ. Χρυσούλα Αλεξανδράκη, απέκτησε Διδακτορικό στη Συστηματική Μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου το 2014. Οι σπουδές της περιλαμβάνουν επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μουσική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο του York (1998), Πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997), καθώς και Δίπλωμα Αρμονίας και Πιάνο. Δραστηριοποιείται ερευνητικά στις επιστημονικές περιοχές της Δικτυακής Μουσικής Εκτέλεσης, της Μηχανικής Αντίληψης της Μουσικής, της Υπολογιστικής Μουσικολογίας και της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Μηχανής.

τηλ. 28310-21921

ώρες γραφείου: Δευτέρα 18:00 – 20:00

email: chrisoula@hmu.gr

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Νικόλαος Στεφανάκης

Ο Δρ. Νικόλαος Στεφανάκης είναι επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Εφαρμοσμένη Ακουστική». Κατέχει δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (2008). Είναι επίσης συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

τηλ. 28310-21918

ώρες γραφείου: Δευτέρα 14.00 – 16.00

email: nstefana@hmu.gr

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Ευάγγελος Κασελούρης

Ο Δρ. Ευάγγελος Κασελούρης είναι Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Προσομοιώσεις Δονητικής Ακουστικής με εφαρμογές στα μουσικά όργανα». Κατέχει δίπλωμα της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ είναι Διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνα του αφορά στη μοντελοποίηση και προσομοίωση: προβλημάτων συζευγμένων πεδίων εφαρμοσμένης φυσικής και προβλημάτων δονητικής ακουστικής με εφαρμογές στη μελέτη μουσικών οργάνων. Είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Lasers του ΕΛΜΕΠΑ.

τηλ. 28310-21924

ώρες γραφείου: Τρίτη 12.00 – 14.00

email: vagfem@hmu.gr

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ο Δρ. Σπύρος Πολυχρονόπουλος είναι φυσικός με διδακτορικό στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και βρίσκεται στον κόσμο του ήχου εξερευνώντας την πολυδιάστατη φύση του τόσο ως επιστημονικό φαινόμενο όσο και ως καλλιτεχνική έκφραση. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην ακουστική αιώρηση, την προσομοίωση μουσικών οργάνων και την ακουστική χώρων. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες στον τομέα της ακουστικής, και μία από αυτές με τίτλο “Acoustic Levitation with Optimized Reflective Metamaterials” βραβεύτηκε καθώς έφτασε στην 10η θέση των κατεβασμένων άρθρων για το 2020 στο Nature Scientific Reports. Επιπλέον, ασχολείται με τις αισθητικές πτυχές του ήχου, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία 20 άλμπουμ, συνεργασίες με πολλούς μουσικούς και πολυάριθμες συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Οι κυκλοφορίες του, Live Electronic Music (LEM, Room40, 2016) και Nyfida (Room40, 2024), έχουν προτείνει νέες μεθόδους στη διανομή και την ακρόαση μουσικής, προσφέροντας μια δυναμική και διαδραστική εμπειρία.

τηλ. 28310-21900

ώρες γραφείου:

email: spoly@hmu.gr

Scopus Author ID: 7801639106

ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Νικόλας Βαλσαμάκης

Μουσικός προγραμματισμός και ηχητικός σχεδιασμός, Μίξη ηχητικού περιβάλλοντος & Μουσικής, Δημιουργία Βάσεων δεδομένων μουσικών και ηχητικών αρχείων

τηλ. 28310-21920

ώρες γραφείου: Τετάρτη 12:00 – 14:00

email: vals@hmu.gr

ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Παναγιώτα-Στυλιανή Πασχαλίδου

Η Δρ. Στέλλα Πασχαλίδου είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής. Είναι Φυσικός (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Τεχνολογία (Πανεπιστήμιο του York) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Πανεπιστήμιο του Durham). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ενσώματη μουσική νόηση, τα διαδραστικά ηχητικά συστήματα / ηλεκτρονικά μουσικά όργανα και την υπολογιστική εθνομουσικολογία. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για τη μελέτη της σχετικής με τη μουσική σωματικής κίνησης μέσα από τη χρήση τεχνολογιών και μεθόδων για τη σύλληψη, καταγραφή και ανάλυση δεδομένων κίνησης και άλλων πολυτροπικών δεδομένων. Διδάσκει στο Τμήμα από το 2004 και τα τελευταία χρόνια συνδιευθύνει το Εργαστήριο Τεχνολογίας Εικόνας, Κίνησης και Ήχου.

τηλ. 28310-21918

ώρες γραφείου: Τετάρτη 13.00-15.00

email: pashalidou@hmu.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο